2018. szeptember 17., hétfő

PHP: "/public" eltávolítása az URL-ből

Ez a probléma általában előjön az én esetemben.

A relativitás híve vagyok. Egy oldal menjen az éles tárhelyen a gyökérből, vagy akár egy almappából a fejlesztés helyén.
Persze a mai trendek nagyon tolják a "csinálj mindennek egy-egy virtualhost-ot" jellegű tutorialokat, és minden legyen bebetonozva.

Általában fel-felbukkan egy-egy olyan oldal, ahol még a képek, és más erőforrások elérését is "/" karakterrel kezdik, hogy az biztosan az oldalhoz tartozó document root szerver beállítástól legyen értelmezve. Hogy ez miért jó? Még nem tudom. De az is megtörténhet, hogy egyszer, előbb-utóbb a szemem elé akad egy cikk, amely elmagyarázza, hogy így fontos másodperceket is meg lehet spórolni a nagy látogatottságú és/vagy nagy erőforrás igényű oldalaknál.
Hasonló volt a helyzet a CDN tárhelyekről hosztolt harmadik féltől származó javascript, css, és font csomagok esetén is. Valóban gyorsabb lenne a kiszolgálás, ha a legtöbb dolgot külföldi CDN-ről menne. (cdnjs, jsdelivr, stb..), de mint később néhány cikk rávilágított, hogy a magyarországi hálózati rendszer felépítése éppen az ellenkező hatást váltja ki, és tovább tarthat több esetben a kiszolgálás, mint ha azt közvetlenül az oldal tárhelyéről szolgálódna ki, vagy egy másik magyarországi CDN tárhelyről.
No mindegy is.

Visszatérve a címben lévő témához.

Általában belefutok a fenti problémába. Főleg, ha olyan tárhely hozzáférést kapok, ami közvetlenül a document root mappára mutat és nem lehet egy szinttel feljebb másolni.
Persze itt most jöhet a következő jó gondolat: "miért nem másolja ki az ember fia az egész public mappát az oldal gyökerébe?" Mert néhány kísérlet talán ki lehet találni néhány fontos és létező útvonalat, amit nem kellene látni. "De erre meg ott van a .htaccess, vagy egy-egy üres index.html, stb..."

A vitát lehet folytatni még egy darabig. Ez vitathatatlan.

Szóval a lenti linken egy kis kód részlet érhető el, amely az URL-ben lévő "/public" karakter sorozatot távolítja el az URL-ből átirányítással:
https://gist.github.com/racztiborzoltan/e6ab85c3b54d7e8bc0d482ec3cee17e0

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése